poiju

Jäsenkirje 3/2019

Iloista ja juhlavaa kesää

Tästä kesästä tuleekin hieman erilainen, kun Kuutsalo-Seuran toiminta yltää 40 vuoden ikään, mutta toivottavasti ryhtyy vain nuortumaan. Toivomme siis, että myös saarelaisten ja mökkiläisten nuorempi sukupolvi kiinnostuisi tästä hienosta seudusta ja siihen liittyvästä historiasta ja kulttuuriperinnöstä. Kesäjuhlatraditionkaan ei toivoisi jatkossa hiipuvan. Jokainen jäsen voi halutessaan tuoda tapahtuman sisältöön jotain uutta tai kehitellä erilaisia näkökulmia Seuran toimintaan. Yhteispeli joukkueena toimii, sen todisti ennakkoluulottomasti myös Suomen jääkiekkojoukkue MM-kullallaan. Miksi eivät myös ”saarelaiset” tekisi tätä todeksi.

Heinäkuussa siis synttärijuhlat ja juhlakirjan julkistaminen. Painotuoreen kirjan mökki-rakentamisen syntyvaiheista voi hankkia heti paikan päällä. Tai tilata ulla.raanti@gmail.com puh. 040 845 2230. Tämä ”koti- ja kesäseututeos”antaa lisätietoa ja välittää tarinoita niin entisille, nykyisille kuin tulevillekin saarelaisille. Tietoa, joka liittää meidät saariston historian ketjuun.

Kirjatyöryhmä Pekka Savolaisen johdolla on tehnyt pitkäjänteisen ja suurenmoisen urakan vapaaehtoisperiaatteella. Lohkaisemalla useamman vuoden aikana jättipalan omasta vapaa-ajastaan tutkimiseen, kirjoittamiseen, kuvaamiseen ja painovalmiiksi koostamiseen. Tätä me kaikki osaamme varmasti arvostaa.

Isolla porukalla Saarimajalle 13.7.
Lauantaina iltapäivällä aloitetaan klo 15: ohjelma koostuu monimuotoisesti uudesta ja perinteisestä, höystettynä musiikilla. Tarkempi aikataulu paikan päällä.

Ohjelmistossa mm. pj. Matti Sulinin tervetulotoivotukset, lipunnosto, juhlakirjan julkistaminen (Pekka Savolainen), juhlapuhe (Risto Hamari), lohisoppa ja juhlakahvit kakun kera. Lapsille onki- ja tikanheittokilpailut palkintoineen. Juhlan juontaa ”teattermatti” Piipari.

Musiikkia tarjoilee ensin duo Satu Piipari & Kari Salmi ja myöhemmin tanssia tahdittaa Antti Koiviston orkesteri laulusolisteineen. Kahviosta voi ostaa koko illan virvokkeita, kahvia, teetä.

Innostukaa, ottakaa mukaan perheenjäsenet, ystävät, naapurit, ja tulkaa juhlimaan 40-vuotiasta saaristoseuraa, jonka ikä ja olemassaolo on sinällään saavutus. Tavataan, muistellaan menneitä ja suunnitellaan tulevia. Yhdessä. /p>

Koko juhla vain seitsemän (7) euron sisäänpääsymaksulla (lapset ilmaiseksi), sisältäen lohisopan sekä synttärikakkukahvit.

HUOM. Nyt on mahdollisuus tulla Kotkastakin yhteysaluksella juhliin Kuutsaloon: lähtö   lauantaina 13.7. Kuusisesta klo 15.30 ja paluu Mullista klo 20. Laivayhtiö mahdollisti tämän onnitellen näin 40 vuotiasta Kuutsalo-Seuraa. Jos tulet yhteysaluksella ilmoittaudu 11.7. mennessä  Maisa Kotoarolle soittamalla tai tekstiviestillä  p. 050 596 2147 tai s-postilla maisa.kotoaro@gmail.com koska laivayhtiö ei aja näitä vuoroja ilman matkustajia.

Romunkeräys ti 9.7.2019 klo 10-13 Kuutsalon Mullissa
Vuosittainen keräyspaikka on yhteysaluksen laituri, missä otetaan vastaan vaarallista   jätettä, metalliromua ja sähkölaitteita. Lisäksi mukaan voi tuoda hätäraketteja, jauhesammuttimia ja autonrenkaita. Jätteet saa tuoda keräyspäivänä klo 10-13 välillä, kun keräyslavat ja jätteitä vastaanottava henkilökunta ovat paikalla. Jätteitä ei saa jättää alueelle etukäteen.

Kuutsalon saariston asukkaille maksuttoman keräyspalvelun järjestää Kymenlaakson Jäte Oy yhdessä Lassila & Tikanojan ja Kymen Saaristoliikenteen kanssa.

Kuutsalo-Seura on pyrkinyt edistämään myös toisen keräyspisteen saamista Saarimajalle, mutta tänäkään kesänä se ei ole toistaiseksi johtanut tulokseen.

Lajitteluohjeita muistiin:

Vaarallista jätettä ovat mm. maalit, lakat, liimat, liuottimet, jäteöljyt, kasvinsuojelu- ja torjunta-aineet, akut, paristot, energiansäästölamput, loisteputket ja lääkkeet.
Sähkölaitteita ovat kaikki kotitalouksien sähköllä, akulla tai paristoilla toimivat laitteet.
Metalliromua ovat esim. pellit, räystäskourut, metalliputket, polkupyörät, kiukaat (ilman kiviä), ja   sellaiset metallikappaleet, joiden materiaalista vähintään puolet on metallia.

Lisäohjeita www.kymenlaaksonjate.fi

Kuka nuohoaa piippusi – nuohouslaki muuttui 11.2019
Sisäministeriö on vapauttanut nuohouksen kilpailulle ja piirinuohousjärjestelmä loppuu. Nuohooja ei saavu enää ilman kutsua. Uudistuksen myötä pelastustoimi ei ole enää velvollinen järjestämään nuohouspalveluita, vaan rakennusten omistajat hankkivat nuohoojat itse. Omistajien vastuu paloturvallisuudesta on siis kasvanut. Hänen tulee itse muistaa nuohousvälit ja tilata nuohooja. Erityisesti saaristoon nuohoojan saaminen hankaloituu, kun kohteet ovat venematkan päässä. Nuohouspalvelun voi tilata keneltä tahansa luvan omaavalta henkilöltä, mutta veneettömän nuohoojan joutuu periaatteessa kuljettamaan itse saareen.

Kotkan kaupungin sivuilla on tällä hetkellä seuraava tieto nuohouspalvelun tarjoajista:
Kuutsalo ja Ruotsinsalmen saaret: Jari Rahikka, p. 044 550 5575
Kuutsalon itäiset saaret: nuohouspalvelu varmistuu 1.7.2019.
https://www.kotka.fi/asukkaalle/asuminen/nuohouspalvelut

Kuutsalo-Seura ilmoittaa asiasta kotisivuillaan asian tarkennuttua.

Jäsenmaksut
Vuoden 2019 paperisen jäsenmaksulomake on lähetetty jäsenkirjeen mukana, jos et ole   ilmoittanut sähköpostiosoitettasi tai et halua sitä sähköisesti.

Sähköpostitse maksulomake toimitetaan erillisenä lähetyksenä, jossa lähettäjänä on Kuutsalo-Seura ry ja aiheena jäsenmaksu. Tämä selvennyksenä, kun viime vuonna uuden maksutavan myötä tämä ei käynyt heti ilmi ja s-posti oli jäänyt joiltakin avaamatta ja maksu maksamatta. Pahoittelemme ja olemme korjanneet nyt asian.

Jäsenmaksu on siis 15 e/hlö, ja samaan talouteen tulee esim. kahdelle hengelle yhteinen lasku 30,-. Kuutsalo-Seura kiittää jo etukäteen jäsenmaksuistanne.

Vuosikokous lyhyesti
Kuutsalo-Seura ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 16.4.2019 KumppanuustaloViikarissa.  Kokouksen puh. johtajaksi valittiin Matti Sulin ja sihteeriksi Maisa Kotoaro. Kokous hyväksyi toimintakertomuksen 2018 ja vahvisti tilinpäätöksen 2018 sekä myönsi tili- ja vastuuvapauden johtokunnan jäsenille ja muille vastuuvelvollisille. Toimintakertomus luettavissa sivuillamme.

Henkilövalinnat. Johtokuntaan valittiin seuraavalle kaudelle uudelleen puheenjohtajaksi Matti Sulin, varapuheenjohtajaksi Risto Piipari ja jäseniksi erovuorossa olleet Maisa Kotoaro, Eeva Linkola ja Ulla Raanti. Maija Vanhala jatkaa ilman erovuoroa, koska hän oli aloittanut kesken kauden. Kokous valitsi uudeksi jäseneksi Jesse Piiparin Minna Autio-Häkämiehen tilalle.

Johtokunnan 2019 kokoonpano ja yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme

Toimintasuunnitelma 2019. Hyväksyttiin toimintasuunnitelma, johon sisältyy kesällä vietettävä Seuran 40-vuotisjuhla ja siellä julkaistava juhlakirja. Toimintasuunnitelma luettavissa sivuillamme.

Jäsenmaksu ja talousarvio 2019. Vuosikokous päätti pitää jäsenmaksut ennallaan (15 e) ja hyväksyi talousarvion.

Seuran 40-vuotisjuhla ja -kirja. Pekka Savolainen kertoi juhlakirjan olevan loppusuoralla 4-5 vuoden työstämisen jälkeen,  ja sitä editoidaan ja saatetaan painokuntoon parhaillaan ammattilaisten, Seppo Häkkisen ja Seppo Vakkarin vapaaehtoisvoimin. Painokoneessa teos on toukokuussa.  Saaristoon liittyvä teos on jo neljäs, jota voidaan pitää pieneltä seuralta saavutuksena.

Kuvaajat, esim. Risto Piipari, Veli-Matti Piipari ja Tuula Paju ovat kiertäneet saaristoa. Pekka Savolainen korosti, että alun perin oli selvää, että Kuutsalon saariston kaikkia n. 500 mökkiä on mahdoton kuvata ja kertoa niiden tarinaa. Otantaa on ollut pakko tehdä. Lupaakaan ei ole aina saatu.

Samassa yhteydessä pj. Matti Sulin mainitsi, että neuvottelun tuloksena yhteysalusyhtiö  onnittelee 40-vuotiasta Kuutsalo-Seuraa kuljettamalla Kotkasta iltapäivälaivalla klo 15.30 juhliin la 13.7. Mulliin ja hakee takaisin Kotkaan klo 20.00 Mullista. Matkalle täytyy ilmoittautua.

Muita asioita
Hautausmaan talkoilla Kirkonmaassa 18.5. saatiin alue siistiksi tänäkin vuonna, joskin pienellä   joukolla. Kevätsää oli parhaimmillaan, mutta tunnelmaa latisti edelleen seurakunnan laiminlyömä   laiturihanke Kuutsalo-Seuran sitkeästä painostuksesta huolimatta. Rantautuminen ilman laituria   on erittäin hankalaa ketteräjalkaisillekin.

Saarimaja soi –konsertti sunnuntaina 9.6. oli taas täynnä haltioituneita kuulijoita, kun   esiintyjinä olivat saaren ”sukulaispojat” Samuli Edelman ja serkkunsa Atte Kilpeläinen sekä    kitaratrio Mertsi Lindgren, Dimitri Grönfors ja Timi Järvivuori. Ja yleisö riemuitsi.

Kuutsalo-Seura hoiti Saarimajalla totuttuun tapaan talkoovoimin käytännön järjestelyt ja kahvilapalvelun tarjoillen Lohisoiton teeman mukaisesti tietysti lohileipiä.

Muistutus vesijärjestelmän selvityksestä

Muistathan, että vuonna 2019 jokaisen kiinteistön tulee tehdä pakollinen selvitys omasta jätevesijärjestelmästä. Siihen on lomake, jonka saa Kotkan kaupungin ympäristö-keskuksen nettisivuilta tai toimistosta. Sitä ei tarvitse lähettää mihinkään, mutta se tulee olla täytettynä ja esittää tarvittaessa.  Lomake osoitteessa:
https://www.kotka.fi/asukkaalle/ymparistonsuojelu_ja_ymparistoterveys/ymparistonsuojelu/luvat ja_ilmoitukset/vesihuoltolomakkeita

Saaristolainen maanviljelijä pöyristyi – verottajalta kirje, jossa lasku maasta seitsenkertastui

Eräs seuran jäsen arveli, että tällainen juttu saattaisi kiinnostaa Kuutsalo-seuralaisia. Kyse on kiinteistöverotuksesta ja luonnonsuojelumaan statuksesta siinä. Linkki juttuun: https://www.is.fi/turun-seutu/art-2000006065532.html?cs=email

Irtokoirat puhuttavat taas Kuutsalon saaristossa!

Koiran kiinnipitovelvollisuudesta säädetään Metsästyslaissa.  Se ei tarkoita, että laki koskisi vain ns. metsästyskoiria, vaan kaikki koirat ovat sen piirissä. Koiran irti pito on maanomistajan ja/tai metsästysoikeuden omistajan oikeus, mutta edes hän ei voi vapauttaa koiraansa maastoon pihamaan ulkopuolelle rauhoitusaikana 1.3.-19.8.

Kuutsalon Erämiehet pyytää kaikkia saarissa kulkijoita pitämään huolta saariston pesimärauhasta ja koiran kiinnipitovelvollisuuden toteutumisesta itse sekä  valistamaan naapureita, vaikka asia ei aina ole miellyttävä tai helppo ottaa puheeksi. Hirvenvasat eivät ole tällä hetkellä lammasta suurempia, kauriinvasa on vielä heikommassa asemassa kohdatessaan koiran, saati jäniksenpojat tai maassa pesivät linnut. Jos koira karkottaa lintuemon pesältään voivat varikset ja muut pedot nopeasti tuhota munat tai poikaset vaikkei koira sitä tekisi.

Maanomistajilla ja metsästysseuran jäsenillä metsästysoikeuden omistajina on oikeus valvoa alueillamme koirien käyttöä. Linkki lakitekstiin:
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930615?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=mets%C3%A4styslaki#L8P51

Ystävällisin terveisin
Paula Laukkanen, sihteeri, 040 775 5040
Kuutsalon Erämiehet

______________________________________________________________

Siellä juhlapaikallahan sitten tapaamme 13.7. Malttamattomasti teitä odottaen

Kuutsalo-Seura ry:n johtokunta

linnunpesä
0
    0
    Ostoskorisi
    Kori on tyhjä
    Scroll to Top