Kuutsalo-seura ry

Kuutsalo-seura

Seuran toiminnan tarkoituksena on edistää Kuutsalon saariston asuinalueiden ja kylien kehitystä sekä niiden asukkaiden elinolosuhteiden parantamista mm. liikennemahdollisuuksien lisäämisellä ja palvelujen saamisella. Lisäksi tuetaan saariston historian ja sukujen tutkimista ja tunnetuksi tekemistä keräämällä suullista ja esineellistä tietoa menneestä ajasta. Seura pyrkii myös herättämään kotiseutuharrastusta sekä asukkaissa että maan- ja vapaa-ajan asunnon omistajissa, ja lisäämään kaikkien yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja viihtyvyyttä.

Kuutsalo-Seura ry. on Saarimajalla 1979 perustettu kotiseutuyhdistys, jonka tarkoituksena on Kuutsalon saariston elinolosuhteiden parantaminen mm. vaikuttamalla liikennemahdollisuuksien turvaamiseen ja parantamiseen sekä palvelujen saamiseen Kuutsalon saaristoon. Lisäksi tuetaan perinnekeruuta, saariston historian ja sen sukujen tutkimista sekä niiden tallentamista julkaisu- ja kustannustoiminnalla. Seura järjestää myös yhteisiä tilaisuuksia ja tapahtumia.

Seura on Kotkan suurimpia yhdistyksiä lähes 500:llä jäsenellä. Seuran toimielimet ovat vuosikokous sekä hallituksena toimiva 10-jäseninen johtokunta. Seura ei ole edunvalvontajärjestö, vaan riippumaton kotiseutuyhdistys, joka kuitenkin haluaa myötävaikuttaa saarelaisten ja loma-asukkaiden etuihin yhteistyöllä Kotkan kaupungin sekä muiden viranomaisten kanssa.

Seuralla on yhteistyötä eri toimijoiden kanssa. Se kuuluu jäsenenä Suomen Kotiseutuliittoon, Kehittämisyhdistys Sepraan ja Kymenlaakson Kylät ry:een. Lisäksi yhteistyötä tehdään Kotka-seuran sekä tarvittaessa eri viranomaistahojen kanssa.

Kirjoja, tapahtumia ja muuta toimintaa

Seura on tallentanut saariston historiaa julkaisemalla tähän mennessä neljä Kuutsaloa käsittelevää kirjaa. Tuorein teos on Seuran 40-vuotisjuhlavuonna 2019 valmistunut ja opetusneuvos Pekka Savolaisen toimittama ” Mennään saareen - kesämökkielämää Kuutsalon saaristossa”. Se valottaa kesämökkirakentamisen syntyvaiheita Kuutsalon saaristoon. Kirjaan on kuvattu ja karttoihin paikannettu noin viidestäsadasta mökistä 127. Lisäksi on kertomuksia sodanjälkeisestä kesänvietosta saaressa, tietoa jakokunnan, nykyisen osakaskunnan historiasta ja vesialueen merkityksestä asukkaille sekä saaristoasioiden hoidosta valtakunnallisesti ja paikallisesti.

Kolme aikaisempaa kirjaa on pääosin kirjoittanut fil. tohtori Veli-Matti Autio, itsekin kuutsalolaista syntyperää. Vuonna 1989 julkaistu ”Kuutsalo – saari Kotkan kupeessa” kertoo Kuutsalon saariston historiasta, luonnosta, yhteisöistä, elinkeinoista ja elämisestä. Siihen on myös luetteloitu saaren seitsemän kantasukua aina 1900-luvun puoliväliin asti. ”Olek siä käynny Kuuttaloil” vuodelta 1999 käsittelee saarten paikallisnimiä. Kolmas teos ”Kotikontu meren keskellä – kertomuksia Kuutsalosta ” ilmestyi vuonna 2009.

Seuralta voi tilata myös muita myyntiartikkeleita.

Yhdessäolon ja toisiinsa tutustumisen merkeissä järjestetään joka kesä heinäkuussa Kuutsalon kesäjuhla Saarimajalla, Suurkylän lahdella. Toistakymmentä vuotta on tehty yhteistyötä myös Kymijoen Lohisoiton kanssa tarjoamalla kesäkuussa puitteet Saarimaja soi -konsertille ja ylläpitämällä yleisölle kahviota. Muista tapahtumista ilmoitetaan lähemmin ajankohtaista-sivulla.

Liity jäseneksi

Jäsenille lähetetään vuosittain neljä jäsenkirjettä sekä sähköpostitse että perinteisellä paperikirjeellä ilman sähköpostiosoitetta oleville. Ajankohtaisista asioista tiedotetaan myös Seuran kotisivuilla.

Tule mukaan Seuran toimintaan. Tapasi osallistua voit valita: tukemalla ja maksamalla vain jäsenmaksusi, osallistumalla tapahtumiin, monenlaiseen talkootoimintaan jne.

Seura tiedottaa

Suru-uutisia

10.6.2024

Pitkäaikainen liikennöitsijä Taisto Perheenmies nukkui pois lauantai 8.6.2024. Lämmin osanotto Taiston omaisille ja läheisille. K-S johtokunta

Lue lisää

Jäsenkirje 2/2024

10.5.2024
|

KUUTSALO-SEURA RY Jäsenkirje 25.04.2024   Hyvät Seuran jäsenet! Hyvää kevättä ja toivottavasti pian alkavaa kesää! Kuten viime vuonnakin säät ovat vaihdelleet kovasti. Takatalvia on tullut jo muutamia huhtikuun aikana ja […]

Lue lisää
viehe
0
    0
    Ostoskorisi
    Kori on tyhjä
    Scroll to Top