poiju

Sittenkin tavallisen hyvä kesä

Sittenkin tavallisen hyvä kesä

Toinen saapas saaressa – Seppo Häkkinen

Edellisestä blogikirjoituksesta on vierähtänyt kolme kuukautta. Puolustaudun kesän kiireillä. Koskaan ei tunnu olevan aikaa vapaaehtoiseksi muuttuneelle kirjoittamiselle. Vastapainoksi voi kommentoida koko saaren kesää kerralla.

Säästä on tullut median suosikkiaihe. Ilmastomuutoksen ahdistama kansa tuntuu janoavan, ainakin toimittajien mielestä, sään ääri-ilmiöiden uhkaa päälleen. Tätäkin kirjoittaessa (28.8.) odottelen sääuutisten povaamia rankkoja sadekuuroja ja myrskypuuskia saapuvaksi iltapäivällä. Pieni ja nopealiikkeinen matalapaine kerää parhaillaan voimaa Suomenlahden yllä. Ennusteen mukaan suurimmat sadekuurot ohittavat taas itärannikon lännen puolelta. Sadetulvat uhkaavat asvaltilla peitettyä pääkaupunkiseutua.

Kaava on ollut koko kesän sama. Sateet ovat väistäneet itärannikon toistuvasti. Toivotan veden tervetulleeksi Vassaareen. Se voisi pelastaa edes osan sienisadosta, joka toista kesää peräkkäin uhkaa jäädä olemattomaksi. Kesä on siis ollut kuiva, varsinkin kesäkuu, muttei heinäkuukaan sitä suuresti kostuttanut. Pieneen puutarhaan sai hölvätä kasteluvettä alvariinsa. Onneksi porakaivossa sitä on riittänyt.

Mustikanvarpujen vihreys on ajat sitten vaihtunut ruskan väreihin. Siinä välissä ne ehtivät kuitenkin tuottaa kohtuullisesti satoa. Metsän puut ovat selvinneet paremmin. Lehtipuissa on vain vähän keltaisia tai ruskeita lehtiä. Kuivia männynneulasia on varissut maahan ja katoille ehkä tavanomaista enemmän.

Kaikesta huolimatta kesä tuntuu nyt kohtuullisen hyvältä ja tavanomaiselta.  Ja sitähän on vielä jäljellä. Jos saaristossa kesä lähtee mantereeseen verrattuna takamatkalta, se kestää vastaavasti pidempään. Kun mantereelle yltävät ensimmäiset hallat, saarissa kasvukausi jatkuu vielä pitkään. Saaristossa kesä on yleensä aurinkoisempi ja vähäsateisempi kuin mantereella. Biologien mukaan saarten luonto paikkaa vähäsateisuutta merestä ajoittain nousevalla kosteudella. Näin on ollut tänä kesänäkin.

Eikä kuumuuskaan äidy merellä ahdistavaksi, jos helleaalto vyöryy päälle. Tänä vuonna hellepäiviä on mitattu vain muutamia Rankin sääasemalla. Saariston kesä on pitkälti sellainen, millaista ihmiset tuntuvat ilmastoahdistuksensa keskellä arvostavan: poutainen ja sopivasti lämmin.

Vain tuulet ovat merellä voimallisempia. Nekin ovat kesäisin yleensä leppeitä. Syksyllä ja talvella on sitten toisin. Mutta saarten metsät ja puut ovat kasvaneet kestämään tuulia.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva toimittaja ja Vassaaren osa-aika-asukas.

PS- Luvattu myrsky tuli. Kesti vain kymmenisen tuntia, mutta puhalsi sähköt poikki Kuutsalon saaristosta vuorokauden ajaksi.

Meri möyryää maanantaina myrskyisän itätuulen voimasta mökkirannassa.
linnunpesä
Kuutsalo
0
    0
    Ostoskorisi
    Kori on tyhjä
    Scroll to Top