joutsen

Tietoa Kuutsalosta

Kuutsalo (aiemmin ruots. Kutsalö) on saari ja kylä Suomenlahdella Kotkan kaupungissa. Saari sijaitsee kolme kilometriä kaupungin keskustasta Kotkansaarelta kaakkoon. Kuutsalon kylään kuuluu myös useita muita saaria, joista suurin on sen eteläpuolella sijaitseva Kirkonmaan saari.

Kuutsalon pinta-ala on seitsemän neliökilometriä ja pituus kuusi kilometriä. Kuutsalon erottaa Tiutisen saaresta Ruotsinsalmi. Kuutsalon pohjoiskärjessä sijaitsee Santaniemi. Asutuksellisesti Kuutsalo on jakautunut Autionkylään, Mullinkylään, Sumarinkylään ja Suurkylään. Vakituisia asukkaita oli 27 (31.12.2012) ja kesäasukkaita noin 400, vuonna 2022 vakituisia asukkaita on noin 15, mutta kesäasukkaiden määrä on noussut. Vakituisia asukkaita Kuutsalossa oli enemmän kuin 400 vielä 1920-luvulla.

Historiaa

Kuutsalon venelaituri, Aalberg A. F., kuvaaja. https://www.finna.fi/Record/musketti_kym.M42:YLEV51856:113
Kuutsalon venelaituri, Aalberg A. F., kuvaaja. https://www.finna.fi/Record/musketti_kym.M42:YLEV51856:113

Kustaa Vaasan aikana 1500-luvulla kruunu kiinnostui luotsauksen virallisesta organisoinnista, jolloin Kuutsaloon perustettiin kaksi luotsitilaa. Kuutsalon talot olivat sidottuja kruunun intresseihin myös sotilaallisesti. Luotsilaitoksen maakirjassa 1862 kaikki Kuutsalon seitsemän maakirjatilaa on merkitty luotsitiloiksi. Nämä seitsemän perustilaa olivat Autio, Brunila, Mulli, Piipari, Seppälä, Suutari ja Vanhala.

Rakennuksia

Kuutsalon kappeli, kuvalähde: Wikipedia.
Kuutsalon kappeli, kuvalähde: Wikipedia.

Kuutsalon kansakoulu toimi vv. 1893-1963 Suurkylässä, ja parhaimmillaan oppilaita oli yli 40. Aiemmin oli useita kauppojakin, viimeisimmät Saaristen kauppa Autionkylässa 1960-luvun lopulle ja Hauhian kioskikauppa Suurkylässä 1970- ja 1980-luvuilla.

Saarimaja valmistui v. 1929. Se on toiminut siitä asti saaren seura- ja juhlatoiminnan keskuksena.

Saarelaisia

Kuutsalossa, häät; juhlaväki rennosti ulkona hääantimia syömässä
Haapaniemi Lauri, kuvaaja 1917. https://www.finna.fi/Record/musketti_kym.M42:YLEV51291:66
Kuutsalossa, häät; juhlaväki rennosti ulkona hääantimia syömässä Haapaniemi Lauri, kuvaaja 1917. https://www.finna.fi/Record/musketti_kym.M42:YLEV51291:66

Kuutsalossa enimmillään on asunut yli 400 asukasta. Saarelaiset ovat viettäneet virkeää elämää, tehneet töitä kalastajina, merenkulkijoina ja hylkeenpyytäjinä, rakastuneet, synnyttäneet, viettäneet kotielämää ja heitä on laskettu haudan lepoon.

Luonto ja saaret

Kuutsalon vesien linnusto on runsas. Kuva: Olli-Pekka Brunila.
Kuutsalon vesien linnusto on runsas. Kuva: Olli-Pekka Brunila.

Kuutsalon luonto tarjoaa monipuolisen kokemuksen kävijälle: metsäiset polut, Kotkan saaristolle tyypilliset rannat, runsas kasvisto ja eläinkunta tarjoavat runsaasti tutkittavaa sekä mahdollisuuden hiljentyä puhtaan luonnon äärelle.

linnunpesä
0
    0
    Ostoskorisi
    Kori on tyhjä
    Scroll to Top