poiju

Toinen saapas saaressa – Seppo Häkkinen

Jäitä tulee ja menee

Kirjoitan tätä 9. helmikuuta, jolloin tuuli näyttää voimaansa muutenkin kuin sähköntuotannossa. Itäselkä Vassaaren edustalla vapautui vielä aamulla vahvalta näyttäneestä jääpeitteestä.

Kun tulimme saareen pari päivää sitten, jäiden lähtö Itäselältä oli tosin idullaan. Ruotsinsalmen ja Haminan laivaväylien ympärille oli lämpimien säiden aikana kasvanut kohtalainen sula. Se mahdollista Itäselän jääpeitteen liikkeellelähdön ja häviämisen tuulessa kuohuvaan avoveteen.

Se oli jo toinen jäidenlähtö tänä talvena Vassaaren vesillä. Ensijäät särkyivät kovaan tuuleen joulukuussa.

Samankaltaisilla nuoteilla kulki edellinenkin jäätalvi. Alkutalvesta vahvistunut jääpeite lähti Itäselältä tammikuun viimeisenä päivänä. Silloin asialla oli kunnon talvimyrsky, joka kovan tuulen piiskaamana toi runsaasti luntakin. Ne jäät vielä palasivat silppuna takaisin, mutta ei siitä enää luotettavaa jääkantta syntynyt koko talvena. Mutta sinä vuonna jäät hyvästeltiin lopullisesti vasta huhtikuun alussa eli suhteellisen normaaliin aikaan.

Jää voi vielä palata tänä talvenakin. Tosin pitkän ajan sääennusteissa ei näy sellaisia pakkasia, jotka kykenisivät ison veden jäädyttämään.

Olemme eläneet Vassaaressa jäättömiäkin talvia. Vuonna 2008 kuljettiin koko vuosi veneellä.

Tämä talvi on ollut saarikävijälle pahin mahdollinen. Jonain päivänä sää tuntuu hyvältä ja jäätie näyttää kelvolta kulkea. Pian kuitenkin kaikki kääntyy eikä ole varmuutta pääseekö tulojälkiä enää takaisin mantereelle. Muutenkin on tuulisessa mutta takuuvarmasti märässä sateessa ikävä ulkoilla.

Suunnitelma on nyt lähteä sunnuntaina Kylänlahden toivottavasti vielä vahvojen jäiden kautta Kuutsaloon ja Kotkansaarelle.

Voi olla, että tänä talvena saarireissut jäävät tavallista harvemmiksi. Seuraavalle haluamme kovaa jäätä jalkojen alle tai varmasti avoimena pysyvän vesireitin.

Luonto on tehnyt muutakin kiusaa kevään odotukseen. Vuosikausia rauhassa varttuneiden omanpuiden runkoja oli jänis järsinyt. Kolmesta puusta yksi on ehkä pelastettavasti. Kaksi on korvattava uusilla taimilla. Alkukesän kukkaloisto jää väistämättä valjummaksi.

Itäselkä lainehtii vapaana Haminan saariin saakka.

linnunpesä
0
    0
    Ostoskorisi
    Kori on tyhjä
    Scroll to Top